Videoverslag: "Duitsland heeft mijn hart veroverd"
Ervaringsbericht van Roel Klapwijk, die in het zomersemester van 2016 in Heilbronn studeerde.
Bekijk hierboven het videoverslag dat Roel maakte van zijn tijd in Heilbronn. Muziek: Wir sind groß van Mark Forster
Is de video geblokkeerd? Bekijk hier de alternatieve versie (ook beschikbaar in Duitsland).
Keuze voor Heilbronn
Ik ben al jaren een groot fan van Duitsland. Het land heeft veel te bieden: van bergen tot zeeën en van middeleeuwse centra tot hypermoderne binnensteden. Toch had ik nog veel vragen over de Duitsers en Duitsland. Om het land nog beter te leren kennen, heb ik gekozen voor een minor in Duitsland tijdens mijn opleiding Sport en Media aan de Fontys Hogeschool in Tilburg.
Ik deed de minor in Heilbronn omdat deze stad veel te bieden heeft, maar toch niet al te groot en een typische studentenstad is. Daarnaast heeft de Hochschule Heilbronn een zusterband met mijn school in Nederland. De stad ligt in de deelstaat Baden-Württemberg tussen veel van de grote Duitse bedrijven, van Lidl en Bosch tot aan Mercedes en Porsche. Al deze bedrijven hebben een (hoofd)kantoor in Heilbronn en omstreken.
Vakken en vrije tijd
In Nederland volg ik vooral vakken die gericht zijn op communicatie. Ik wilde tijdens mijn minor graag mijn horizon verbreden en zoveel mogelijk leren dus heb ik een uitgebreid vakkenpakket gekozen met daarin voornamelijk Engelstalige vakken over social media, internationale marketing en management, de europese transportsector en taalvakken zoals Business English en Deutsch als Fremdsprache.
Buiten school probeerde ik zoveel mogelijk Duitsland te leren kennen door veel rond te fietsen in de natuur en door de wijnbergen van Heilbronn en veel steden te bezoeken. Heilbronn ligt dicht bij Frankfurt am Main, Stuttgart, Heidelberg en Karlsruhe en met het openbaar vervoer kun je daar heel eenvoudig komen. Ook steden die wat verder weg liggen zoals Freiburg en München zijn goed te bereiken.
Ook in Heilbronn heb ik me goed vermaakt: zwemmen in zwembaden en meren, shoppen en lekker (en goedkoop!) uit eten. We hebben ook vaak met een groep in het park gegrillt (gebarbecued). En het uitgaansleven was leuk: in een relatief kleine stad als Heilbronn was er toch een breed scala aan clubs, van typische Duitse underground technoclubs tot een hypermoderne Russische nachtclub. Zelfs boodschappen doen is een leuke bezigheid in Duitsland. Er is veel keuze aan producten en de prijzen zijn relatief laag. Vooral frisdrank, vlees, ijs en alcohol zijn een stuk goedkoper dan in Nederland.
Mee- en tegenvallers
De Duitsers: Voordat ik vertrok naar Duitsland had ik een negatiever beeld van Duitsers. Ik dacht dat ze slecht Engels spraken en een tikkeltje stoffig waren, maar niets bleek minder waar! Alle Duitsers die ik ontmoet heb, spraken erg goed Engels en waren ook bereid dit met je te spreken. Daarnaast waren ze altijd bereid je te helpen, gezellig en in voor veel dingen. Vooral de Duitse vrouwen zijn erg vriendelijk en hebben een goed gevoel voor humor.
Duitse bureaucratie: Van tevoren moest ik al flink wat papieren opsturen naar Duitsland, waarop ik een bevestiging per post terugkreeg. Daarna moest ik vooral in de eerste weken van het semester veel papierwerk invullen om de inschrijving af te ronden. Verder moest ik langs de gemeente om me te registeren en moest ik bewijzen dat ik goed verzekerd was. Na afloop van het semester kan het tot in september duren voordat je het officiële Transcipt of Records (cijferlijst) ontvangt.
Fietspaden: Zoals een echte Nederlander betaamt, had ik natuurlijk mijn fiets bij me en probeerde ik die ook zoveel mogelijk te gebruiken. De fietspaden in Heilbronn zijn echter niet overal even goed. Vaak moet je stukken over een smalle stoep of juist midden op de autobaan tussen het drukke autoverkeer. De stoplichten waren ook gericht op auto’s waardoor je vaak als fietser/voetganger vijf tot tien minuten staat te wachten tot het groen wordt.
De docenten: Van tevoren had ik gedacht dat de Duitse docenten erg autoritair zouden zijn, maar dit viel enorm mee. Ze waren erg enthousiast en professioneel. Veel van de docenten hadden zelf ook internationale ervaring en ze hadden veel praktijkkennis. De lessen waren niet erg interactief, maar je kon altijd iets vragen of mailen en je had binnen een week antwoord.
Tips voor andere Nederlandse studenten
- Probeer zoveel mogelijk Duitse steden te bezoeken, met het openbaar vervoer of BlaBlaCar is dit erg betaalbaar. Of met eigen vervoer over de Autobahn, zonder snelheidsbeperking.
- Zorg dat je wat weet over de Duitse geschiedenis en cultuur. Dan herken je veel dingen die je tegenkomt en kun je met Duitsers meepraten.
- Zorg dat je in ieder geval een beetje de Duitse taal beheerst, dit helpt je veel in je vrije tijd. Denk aan de communicatie met treinconducteurs of met winkelmedewerkers.
- Zorg altijd dat je (een beetje) cash op zak heb, bij veel winkels kun je niet pinnen of moet je hiervoor betalen bij een bedrag onder de 5 euro.
- Check voor het uitgaan altijd de websites van de clubs. In Heilbronn waren er vaak acties waarbij je gratis entree kon krijgen als je je van te voren aanmeldde. Daarnaast is er op donderdagavond vaak gratis entree en zijn er gratis drankjes in de club.
- Houd reclame-acties goed in de gaten. Elke week zijn er wel ergens goede aanbiedingen, niet alleen in supermarkten maar in elk soort winkel.
- Geniet elke dag van Duitsland, je zult het missen als je weer terug moet naar Nederland!
Toekomstplannen
Ik heb erg genoten van mijn tijd in Duitsland en ik zou er graag opnieuw naartoe willen. Om mijn studie af te ronden moet ik een half jaar een afstudeerstage doen, iets wat ik graag in Duitsland zou doen. Ik zoek momenteel een stageplek bij het Lidl-hoofdkantoor in Neckarsulm, vijf kilometer van Heilbronn. Daarna wil ik graag verder studeren in Duitsland, een master of andere opleiding gaan doen. Studeren is immers gratis en kamers en boodschappen zijn relatief goedkoop. Kortom: Duitsland heeft mijn hart veroverd en ik zal zeker terugkeren!