"Ik heb gemerkt hoe centraal Duitsland in Europa ligt"
Ervaringsbericht van Daan van Vrede, die in 2016-2017 een semester aan de TU München studeerde.
Studeren aan de Technische Universität München
Voor het eerste semester van mijn master werktuigbouwkunde (Biorobotica) aan de TU in Delft heb ik afgelopen half jaar vakken gevolgd aan de Technische Universität München (TUM). Dit werd mede mogelijk gemaakt door het DIA-Stipendium, waar ik zeer dankbaar voor ben. Dit is een zeer leuke, leerzame en geslaagde ervaring die ik anderen kan aanraden!
In eerste instantie was het vrij lastig een goed vakkenpakket samen te stellen omdat het Duitse collegejaar niet met Nederlandse overeenkomt. Daarom moest ik nogal puzzelen- ik wilde namelijk vakken volgen die voor mijn opleiding relevant zijn, in het Duits zouden worden gegeven, waarvan het tentamen voor het semesterbegin in Nederland zou plaatsvinden en dan ook nog in mijn rooster zouden passen. Uiteindelijk is dit gelukt.
Aan het begin van het jaar heb ik bijvoorbeeld een blokcursus programmeren gedaan in HTML, CSS en JavaScript. Dit was heel intensief en leerzaam, en een zeer efficiënte manier om in een week een aantal studiepunten te verdienen. In Nederland was ik niet bekend met dergelijke blokcursussen, maar dit is me goed bevallen!
Een bijzonder vak dat ik heb gevolgd was Humanoid Robots. Met drie personen werkten we aan een NAO robot van Aldebaran (zie foto). Dit zijn robots die er uit zien als kleine mensen, die kunnen lopen, zien horen en denken.
Het leven in München
Wat mij in München opviel, is hoe sterk de Beierse cultuur in het dagelijks leven naar voren komt. Ik had nooit zo goed door dat mensen zo sterk streekgebonden zijn. Dit uit zich niet alleen in het Beierse dialect, maar ook in de omgang van mensen met elkaar en hoe er naar andere delen van Duitsland gekeken wordt.
Omdat München een grote stad met 1,3 miljoen inwoners is, is er ook voor alles wel aanbod; je kan er doen wat je wilt. Helaas hangt hier wel een prijskaartje aan. München is een stuk duurder dan Delft, zeker wat wonen betreft. Gelukkig kon ik via het Studentenwerk een vrij goedkope kamer in Studentenstadt huren, dit is een gebied met alleen studentenwoningen. Daarnaast bestaat er een goed aanbod van discounterwinkels, zoals Aldi en Lidl, waardoor mijn uiteindelijke uitgaven vergelijkbaar waren met die in Delft.
Uitstapjes in Duitsland en omgeving
Naast de interessante vakken van mijn studie heb ik mijn Erasmusuitwisseling in München ook benut om Duitsland en omgeving te verkennen. Ik heb duidelijk gemerkt hoe centraal Duitsland in Europa ligt.
Zo heb ik de Tsjechische stad Praag bezocht en heb ik voor een weekend met mijn Duitse huisgenoten een reis naar Slovenië gemaakt. We hebben een auto gehuurd, en zijn naar Ljubljana gereden en hebben geskied in de buurt van Kransjka Gora.
Met een aantal vrienden heb ik een tal van uitstapjes gemaakt. Zo hebben we Neurenberg (met de grootste Kerstmarkt van Europa), Schloß Neuschwanstein, Starnberger See, Chiemsee en Potsdam bezocht. Ook heb ik vanuit Berlijn een fietstocht naar het Olympisches Dorf gemaakt. Tijdens de Spelen van 1936 woonden en trainden de atleten hier. Na de Spelen is het echter als kazerne voor het Duitse leger gebruikt, hier waren ook de troepen gemobiliseerd die Polen binnenvielen. Na de oorlog is het lange tijd door de Sovjet-Unie gebruikt. Inmiddels is het een monument.
Ook heb ik een aantal andere monumenten bezocht van de Holocaust en de Koude Oorlog zoals de voormalige concentratiekampen Sachsenhausen en Dachau, de Berlijnse Muur en musea als Topografie des Terrors bezocht.
Een ander bijzonder bezoek was aan het Spreewald in de buurt van Berlijn waar een Sorbische gemeenschap leeft, een minderheidsgroepering in Duitsland. Het is een dorp in het bos dat verbonden is door kanalen waar je in sloepen en kano’s rond kan varen, het deed denken aan een soort Venetië in een bos.
Reis- en taaltips
De activiteiten heb ik met zowel buitenlandse studenten als met Duitse vrienden ondernomen. Dit was niet alleen gezellig maar ook een goede manier om mijn Duits gaandeweg te verbeteren. Het mooie van Duits beheersen in Duitsland is dat je daarmee je vriendenkring en mogelijkheden vergroot. Dit is dan ook mijn belangrijkste tip als je aan een Duitslandervaring begint: leer Duits! Zo kun je met 80 miljoen extra mensen communiceren!
Om te reizen kun je de vele langeafstandsbussen gebruiken die vrij goedkoop zijn (ook al is de prijs de afgelopen tijd flink gestegen). De bekendste aanbieder is Flixbus die de in de afgelopen periode veel kleine bedrijven opgekocht heeft. Met de trein reizen is uiteraard het prettigst, maar voor een relatief goede prijs moet je wel een aantal weken van te voren een kaartje kopen.
Toekomstplannen in Duitsland
Als ik de mogelijkheid heb, lijkt het me leuk mijn masterstage of afstudeeropdracht in Duitsland te doen. Ook kan ik me voorstellen om uiteindelijk in Duitsland te werken. Er is genoeg werkaanbod en er is een heel aantal grote en invloedrijke spelers op de markt die direct betrekking hebben op mijn specialisatie van robotica zoals Festo, Siemens en KUKA. Daarnaast zijn er tal van bedrijven die veel met automatisering bezig zijn en robots van bovenstaande bedrijven in gebruik nemen. Al met al is mijn verblijf in Duitsland erg leuk en leerzaam geweest, ik kan zoiets zeker aanraden!