Stage lopen in Duitsland
Stage lopen in Duitsland is een uitstekend idee. Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner en bij veel Nederlandse werkgevers is grote vraag naar werknemers met zogenaamde ‘Duitslandcompetenties’ (cultuur- en taalkennis, waaronder kennis van verschillen in bedrijfscultuur). Door een stage in het buitenland te doen, toon je bovendien aan over flexibiliteit en aanpassingsvermogen te beschikken. Kortom, het is een uitstekende aanvulling op je CV.
Stage lopen, oftewel een Praktikum doen, is voor Duitse studenten vaak heel gewoon, ook in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Veel bedrijven en instellingen bieden stageplekken aan of staan open voor open sollicitaties. Stages zijn in Duitsland vaak onbetaald, maar dat varieert van bedrijf tot bedrijf en instelling tot instelling. Kortere zomerstages – in de zogenaamde vorlesungsfreie Zeit oftewel Semesterferien – behoren vaak ook tot de mogelijkheden.
Deze website gaat over studeren in Duitsland, maar hieronder hebben we ook wat informatie verzameld over stage lopen in Duitsland. Kijk ook zeker op de website WilWeg, daar vind je meer informatie over stage lopen in het buitenland.
Een stageplek vinden
Allereerst moet je natuurlijk een stageplek zien te vinden. Voor algemene informatie over stage lopen in het buitenland kun je terecht bij het bureau internationalisering van jouw opleiding – zij weten wat erbij komt kijken en hebben soms zelfs relevante contacten voor een geschikte stageplek.
Een andere mogelijkheid zijn bemiddelingsbureaus die helpen bij het vinden van een stageplek in het buitenland. Ook de door studenten gerunde organisatie AISEC bemiddelt stages in het buitenland. Wanneer je met deze organisatie naar Duitsland gaat, kun je in aanmerking komen voor een beurs van de DAAD "AIESEC: Global Talent Programm".
Wil je zelf op zoek dan is de bedrijvendatabase van de Nederlands-Duitse Handelskamer een uitstekend beginpunt voor je zoektocht. Hierin vind je veel bedrijven die zowel in Duitsland als Nederland actief zijn.
Verder zijn er verschillende Duitse vacaturesites voor stages, zoals praktikumsanzeigen.info of praktikum-service.de. Voor meer informatie zie ook het overzicht op het Europäische Jugendportal. Een interessante internationale site is abroad-internships.com.
Duitse opleidingen hebben op hun website vaak ook een overzicht van relevante stages in de regio.
Erasmus+
Wanneer je in het kader van je opleiding stage loopt in Duitsland, kun je hiervoor een Erasmus+ beurs krijgen. Alleen voltijd-stages komen in aanmerking. De stage moet bovendien inhoudelijk iets met je studie te maken hebben. Als de stage vrijwillig is en niet bij het curriculum van de opleiding hoort, moet deze wel op een diplomasupplement worden vermeld.
Minimumloon
Per 1 januari 2015 is in Duitsland een minimumloon ingevoerd dat in principe ook voor stages geldt. Dit minimumloon heeft een hoogte van 12 euro (sinds januari 2023). Er gelden echter een aantal uitzonderingen. Het minimumloon geldt niet:
- wanneer de stage een verplicht onderdeel van een studie of opleiding is.
- wanneer de stage in het kader van een studie of opleiding is (maar niet verplicht) en niet langer dan 3 maanden duurt.
- wanneer de stage ter oriëntatie voor een te kiezen studie of opleiding is en niet langer dan 3 maanden duurt.
Lees meer over de regels rondom het minimumloon voor stages in Duitsland op de website van de Duits-Nederlandse-Handelskamer.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over stage lopen in Duitsland op de website WilWeg.