"De vakken waren uitdagender dan in Nederland"
Iris studeerde tijdens haar bachelor Muziek (Zang) aan het conservatorium van Utrecht een semester in Leipzig. Hiervan heeft ze drie maanden onderwijs vanuit Nederland moeten volgen vanwege de corona-pandemie. Lees hieronder hoe ze deze tijd heeft beleefd.
Hoe is jouw studie in Duitsland bevallen?
Afgezien van de hele corona-pandemie is mijn buitenlandverblijf erg goed bevallen. Door corona moest ik na een paar weken al terug naar Nederland omdat het conservatorium van Leipzig de deuren sloot. Ik kon pas begin juli weer terugkomen. In de tussentijd heb ik online onderwijs gehad. Helaas konden niet alle docenten online onderwijs aanbieden: probeer het vak barokdans maar eens online te geven. Maar de docenten die hun vakken wel online gaven, deden dat met grote passie. Ik was verbaasd dat online muziekonderwijs toch nog zo goed kon werken! De vakken waren wat uitdagender dan in Nederland en hadden ook meer diepgang. Bovendien was het vakkenaanbod veel groter dan ik gewend ben van het conservatorium in Utrecht. Ook was de band tussen docenten en studenten heel warm en kon je de docenten gewoon bij hun voornaam aanspreken. Dat ben ik niet gewend van Duitse universiteiten, waar het naar mijn ervaring toch vaak “Herr Professor” en “Sie” is. Waar ik wel even aan moest wennen, is dat vakken op de Hochschule für Musik und Theater Leipzig doorgaans niet becijferd worden, maar een voldoende/onvoldoende beoordeling krijgen.
Hoe was je indruk van Leipzig buiten jouw studie?
Ik zat in de rare situatie dat ik drie weken in Duitsland heb gewoond, toen door corona naar Nederland moest, en pas na ruim 3,5 maand weer terug kon naar Leipzig. Daardoor heb ik veel van het studentenleven daar gemist. Wat ik er wel over kan zeggen, is dat het me altijd opvalt hoe goed de studentenwoningen geregeld zijn in Duitsland. Ik had een kamer via Studentenwerk gekregen, die al gemeubileerd was met de basics. De kamer was enorm groot en kostte veel minder dan iets vergelijkbaars in Nederland! Helaas was het wel 20 minuten reizen met de tram om op de Hochschule te komen, maar als student kan je daar gratis met het OV – dat is absoluut een groot pluspunt! Wat ik ook heel leuk vond om te merken, is dat de universiteiten en hogescholen in Duitsland veel politieker geëngageerd zijn dan in Nederland. Zo kwamen er via de studentenmail bijvoorbeeld oproepjes voor vreedzame demonstraties tegen racisme en sociale ongelijkheid. Ik vond het fantastisch te merken dat de studenten daar zo mee bezig waren!
Heb je speciale tips voor de stad?
Specifiek in Leipzig zou ik als tip willen geven dat het daar in de zomer nóg leuker is dan in de winter, dus dat een verblijf daar in het zomersemester misschien wel meer de moeite waard is dan in de winter (hoewel je dan natuurlijk de kerstmarkten hebt). Vlak buiten de stad is ook ontzettend veel te doen: je kan prachtig wandelen en heerlijk zwemmen in het Neuseenland (bijv. bij de Cospudener See) en je zit ook heel dichtbij Dresden en Berlijn, perfect voor een dagje of een weekendje weg. En als je van wandelen en bergen houdt, moet je ook zeker een keer een weekendje naar de Sächsische Schweiz, een fantastisch zandsteengebergte langs de Elbe onder Dresden.
Wat zou je andere studenten willen meegeven?
Ik kan het iedereen ten zeerste aanbevelen om in het buitenland te gaan studeren. Het is niet alleen intellectueel een verrijking, maar ook sociaal en cultureel gezien. Duitsland spreekt mij in het bijzonder aan omdat ik de mogelijkheden voor studenten daar heel goed vind en ik hou enorm van de Duitse taal. Het is een prachtig, afwisselend land met vele gezichten, vaak binnen één stad, waar ik mijn hart echt aan verloren heb.