Joint en Double degree programmes op het HBO
Een van de mogelijkheden voor een (gedeeltelijke) studie in Duitsland is deelname aan een joint programme. Dit zijn studies die door twee of meer onderwijsinstellingen gezamenlijk zijn opgezet en waarbij je dus onderwijs volgt op verschillende hogescholen. Aan het eind van zo’n gezamenlijk programma krijgen afgestudeerden ofwel een joint degree ofwel een double degree. Een double degree betekent dat je van beide hogescholen elk een apart diploma krijgt. Een joint degree is een diploma dat gezamenlijk door alle betrokken hogescholen wordt uitgegeven. Verder is er nog een aantal andere speciale programma's. Onderaan vind je een overzicht van joint programmes.
Staat een joint programme er niet tussen? Stuur dan e-mail naar duitslanddesk-dia@uva.nl. We nemen dan z.s.m. contact met je op.
Double degrees:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Duitse partnerinstelling: Hochschule Bonn-Rhein-Sieg
Inhoud en opzet: binnen de opleiding Life Sciences kun je een minor in het buitenland volgen. Kies je voor de Duitse Hochschule Bonn-Rhein-Sieg, dan bestaat zelfs de mogelijkheid deze minor uit te bouwen tot een double degree. Hiervoor moet je tenminste één semester bij de Duitse partnerinstelling hebben gestudeerd en daar je afstudeerproject laten beoordelen.
Taal: Engels
Avans Hogeschool, Breda
Bachelor International Business and Management Studies
Duitse partnerinstelling: Hochschule Reutlingen
Inhoud en opzet: binnen de opleiding International Business and Management is er de mogelijkheid een double degree te verwerven. Je studeert dan eerst twee jaar in Breda aan de Avans Hogeschool, in het Engels, en vervolgens twee jaar in Reutlingen, in het Duits.
Taal: Engels en Duits
Hogeschool Saxion Enschede
Master International Supply Chain Management (deeltijd)
Duitse partnerinstellingen: Fachhochschule Osnabrück, Fachhochschule Münster
Inhoud en opzet: deze post-HBO master richt zich op de logistiek en leidt op tot logistiek en bedrijfskundig manager. Arbeidsprocessen worden gekenmerkt door een toegenomen complexiteit en een steeds verdergaande internationalisering, waarin logistiek steeds vaker de sleutel tot succes is. De opleiding wordt aangeboden door het Duits-Nederlandse hogeschoolverband EMOTIS, waarin Saxion Enschede, de FH Osnabrück en de FH Münster hun krachten gebundeld hebben, zodat studenten kunnen profiteren van de sterke internationale oriëntatie van de opleiding. Toelating is mogelijk door middel van een hbo- of universitair diploma in een economische, technische of natuurwetenschappelijke studierichting. Daarnaast heb je relevante werkervaring in de beroepspraktijk van minstens één jaar nodig en communicatieve vaardigheden in zowel de Duitse als de Engelse taal. Aanmelden moet zowel in Nederland als Duitsland. Na een succesvolle afronding van deze opleiding ontvang je een diploma van de Hogeschool Saxion Enschede en een gezamenlijk diploma van de FH Osnabrück en de FH Münster. Je krijgt dan de titel Master of Supply Chain Management.
Talen: Duits en Engels
Overige programma's:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Lerarenopleiding Duits – Samenwerking Nijmegen-Paderborn
Duitse partnerinstelling: Universität Paderborn
Inhoud en opzet: de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Universität Paderborn organiseren gezamenlijk elk half jaar binationale workshops op het snijvlak tussen Duits als vreemde taal en Duits als moedertaal. Deze workshops zijn onderdeel van het curriculum van de tweedegraads lerarenopleiding Duits aan de HAN. Bovendien bestaat er de mogelijkheid voor studenten van de lerarenopleiding Duits om in het kader van een Erasmus-uitwisseling één semester op universitair niveau aan het Institut für Germanistik und Vergleichende Literaturwissenschaft in Paderborn te studeren.
Taal: Duits
Windesheim, Zwolle
Minor Zaken Doen in Duitsland en Oost-Europa
Inhoud en opzet: studenten die voor deze minor kiezen, voeren een opdracht uit in samenwerking met Nederlandse en/of Duitse bedrijven, bijvoorbeeld onderzoek naar een bestaand product op een nieuwe markt (b.v. de Duitse). Tijdens het halfjaar dat studenten de minor volgen is er veel aandacht voor de Duitse taal, cultuur, geschiedenis en de ins en outs van zakendoen in Duitsland en Oost-Europa. Onderdeel van de minor is een buitenlands verblijf van twee weken – de helft van de groep gaat naar Duitsland en de andere helft naar Tsjechië. De reis wordt benaderd vanuit een zakelijke invalshoek: studenten gaan op zakenreis. Tijdens de reis zijn er colleges, bedrijfsbezoeken en werken studenten aan een ‘real case’-opdracht.
Taal: Nederlands en Duits