"Iedereen is blij als je Duits probeert te praten"
Jagoda Feldman volgt de opleiding tot docent Duits en deed hiervoor een uitwisseling in Münster.
Hoe was je studentenleven in Münster?
Voordat je naar Münster komt, krijg je al veel informatie vanuit de universiteit. Je weet al vanaf het begin dat je je moet inschrijven bij de gemeente, hoe je een kamer vindt en dat het heel handig is om een fiets te hebben en waar je er een kan kopen of huren.
Ik had niet verwacht dat mijn semester in coronatijd me zo goed zou bevallen. Er waren weinig besmettingen in Münster en daardoor was er in vergelijking tot andere plekken in Duitsland veel mogelijk. Het dagelijks leven vond ik heel ontspannend. Je hebt hier alles wat je nodig hebt; bibliotheken met veel studeerruimte, veel verschillende eetgelegenheden, Aasee en Hafen, waar je in de zomer lekker kan zwemmen en genieten, leuke winkels en een gezellige Altstadt. Het is een echte studentenstad en daardoor leer je snel andere mensen kennen. Ik heb ook snel een kamer gevonden met alleen Duitse huisgenoten via wg-gesucht.de. Daardoor stond ik ook meteen in contact met de Duitse taal. Vanuit Münster is het ook makkelijk andere steden en gebieden in Duitsland te ontdekken. Je krijgt als student een Semesterticket waarmee je gratis door heel Noordrijn-Westfalen kunt reizen, superhandig dus!
Het Erasmusteam is erg behulpzaam en bezorgt iedereen een geweldige tijd. Ondanks corona en de onlinelessen vind ik dat ik nog best van het studentenleven heb kunnen genieten en Duits heb kunnen oefenen. Iedereen is blij als je Duits probeert te praten en staat klaar om je overal mee te helpen. Wat ik af en toe iets vervelender vond, is dat niet alles altijd online geregeld kan worden (zoals in- en uitschrijven bij de gemeente, een huurcontract voor je kamer regelen) en dat je soms niet overal kunt pinnen.
Vond je het studeren in Duitsland anders dan in Nederland?
De vakken waren iets anders dan ik van tevoren had verwacht, maar het niveau was prima. Ik kon alles goed volgen. Af en toe was het iets lastiger, omdat ik bijna alleen maar Duitse vakken met Duitse studenten volgde. Ik moest ook wennen aan het aanspreken van de docenten met Frau/Herr en dat ik zelf ook op deze manier werd aangesproken. Ik heb gemerkt dat Duitse studenten veel gemotiveerder zijn en heel perfectionistisch kunnen zijn. Ik heb een paar keer in groepjes moeten werken en dit was voor mij niet altijd makkelijk. Soms ben ik geneigd om snel alles af te maken. Wanneer ik met een paar medestudenten kleine dingetjes moest voorbereiden, vond ik het eeuwen duren. Online lessen waren vergelijkbaar met die op mijn hogeschool in Nederland.
Wat ik ook anders vond, soms een beetje vervelend, is dat je voor elke vraag aan de docent een spreekuur moest aanvragen. Je krijgt niet echt de kans om aan het einde van de les iets te vragen, bijvoorbeeld over een presentatie die je moet voorbereiden. Je moet dan eerst een mailtje naar de docent sturen om een ‘Sprechstunde’ aan te vragen, en dan krijg je ongeveer 10-15 minuten op een dag toegewezen waar je alle vragen mag stellen.