"Münster is een ontzettend gezellige en knusse stad"
Sandra Huisman (1988) studeerde in Münster Nederland-Duitsland-Studies.
Als je een master volgt over Nederlands-Duitse betrekkingen hoort daar vanzelfsprekend een verblijf in Duitsland bij. Zo vertrok ik in oktober 2013 naar Münster om daar het tweede jaar van mijn master Nederland-Duitsland-Studies te gaan volgen. Naast het bijeensprokkelen van studiepunten had ik een aantal doelen: ervaren hoe het is om te wonen, studeren en leven in Münster, een sociale kring en een netwerk opbouwen en culturele hoogtepunten bezoeken in Noordrijn-Westfalen. Het bereiken van die doelen zou een leerzaam en soms bizar en hilarisch avontuur worden.
Studeren en leven in Münster
In Münster voelde ik me meteen thuis; de overstap van studeren en leven in Nijmegen naar studeren en leven in een Duitse stad voelde helemaal niet zo heel groot. Ik moest alleen maanden wennen aan het inkopen doen, omdat pinnen in Duitsland minder vanzelfsprekend is en omdat ik in de supermarkt veel meer tijd nodig had voordat ik gevonden had wat ik zocht. De supermarkt was enorm, maar toch – of misschien juist daarom – was veel onvindbaar. Enkele vertrouwde dingen waren niet te krijgen – ik miste vooral de praktische groentepakketten uit de koeling– en andere dingen kon ik gewoon niet vinden, omdat ik niet wist hoe ze in het Duits heetten. De eerste weken heb ik soms wel anderhalf uur in de supermarkt rondgedoold voordat ik met iets te eten thuiskwam.
Maar verder voelde het algauw alsof ik al jaren in Münster woonde. Dat had er denk ik mee te maken dat ik in juli, augustus en september al stage had gelopen in een klein Duits plaatsje en dus al behoorlijk gewend was aan het leven in Duitsland. Daarnaast waren vrijwel al mijn studiegenoten uit het eerste jaar in Nijmegen aan het begin van het tweede jaar meeverhuisd naar Münster, waardoor ik al een aantal contacten had. Bovendien voelde ik me heel prettig in Münster: het is een mooie en ontzettend gezellige en knusse stad, die warmte uitstraalt. En een echte studentenstad, waar iedereen op de fiets gaat. In de weekenden zijn er veel Nederlandse toeristen. Wat dat betreft voelde Münster af en toe als een Nederlandse studentenstad, maar dan leuker. Want eerlijk is eerlijk: ik ken geen enkele Nederlandse stad die qua gezelligheid aan Münster kan tippen.
Midden in deze prachtige stad, in het historische Krameramtshaus, waarin inmiddels het Zentrum für Niederlande-Studien gevestigd is, volgde ik samen met mijn studiegenoten een afwisselend programma. We leerden Duitse vaktaal, hielden ons bezig met de Duitse en Nederlandse politiek-culturele geschiedenis van de zestiger en zeventiger jaren en we bespraken de verkiezingen in Duitsland en Nederland van de afgelopen jaren. Daarnaast leerden we alles over externe communicatie, ontdekten we wat er mogelijk is op het gebied van cultuuruitwisseling tussen Nederland en Duitsland en discussieerden we over de cultuurpolitiek en de bezuinigingen in beide landen.
Onze studie was dus vaak pittige kost, met veel opdrachten en presentaties en we waren blij als we tussendoor even op adem konden komen in het dichtstbijzijnde Extrablatt-café of nog beter – in december – op de Weihnachtsmarkt. Ontspanning had Münster gelukkig genoeg te bieden.
Wonen in Münster
Ik had aan het begin van mijn verblijf in Münster een klein studiootje voor mezelf dat vlakbij het Schloss lag. Het was wel even schrikken toen op de Schlossplatz een bom uit de Tweede Wereldoorlog werd ontdekt en het omliggende gebied werd geëvacueerd! Dat gebeurde nota bene op de dag dat ik met griep in mijn bed lag (in plaats van veilig in college te zitten), en ik moet toegeven dat de plotselinge adrenalinestoot beter werkte dan twee paracetamol. Gelukkig viel ik net buiten de evacuatiezone (anders had ik in mijn pyjama de straat op gemoeten), werd de bom onschadelijk gemaakt en was het gevaar geweken. Mijn Duitse studiegenoten – met name die uit het Ruhrgebied – reageerden overigens een stuk nuchterder op het gebeuren: dat komt blijkbaar wel vaker voor. Ik wist dat zowel het Ruhrgebied als Münster zwaar getroffen zijn in de oorlog – de meeste ‘oude’ gevelhuizen in het stadscentrum van Münster zijn stiekem helemaal niet zo oud –, maar op deze manier word je toch wel weer even met je neus op de feiten gedrukt.
Niet veel later verhuisde ik naar een fantastische WG midden in de Altstadt. Daar heb ik het enorm naar mijn zin gehad. Ik had twee geweldige Duitse huisgenoten met wie ik regelmatig in het Duits ratelde (je Duits verbetert snel als je het de hele dag spreekt). Via hen heb ik ook andere vrienden leren kennen. En in ruil voor hun gezelligheid overlaadde ik ze – als ik een keertje een weekend in Nederland was geweest – met stroopwafels, drop, vla en hagelslag.
Ik kan het wonen in een WG echt aanraden, want je leert op deze manier ontzettend snel mensen kennen en het is erg goed voor je Duits. Nou had ik sowieso geluk met mijn WG, want die was absurd netjes en schoon en lag bovendien op de mooiste locatie die ik me maar kon wensen. Een halve minuut lopen en ik stond midden in het centrum op de Prinzipalmarkt; 240 meter lopen en ik wandelde de collegezaal in het Haus der Niederlande binnen. Ik denk met heimwee terug aan deze geweldige tijd. Overigens hebben mijn huisgenoten toen af en toe smakelijk om me kunnen lachen, met name toen ik verslag uitbracht van een bizarre WG-Party… Ik kan het niet laten om dat avontuur ook met jullie te delen.
Improviseren in het Duits en een bizarre WG-Party
Omdat ik een sociaal leven in Münster wilde opbouwen, had ik me ingeschreven voor twee cursussen van de Hochschulsport: aquajoggen en improvisatietheater. Met name bij het improvisatietheater heb ik leuke contacten gelegd. Improviseren in het Duits was natuurlijk extra moeilijk, maar ik leerde snel en het was enorm goed voor mijn Duits. Mijn Duits werd in de loop van de tijd misschien zelfs wel een beetje te goed, want ik praatte soms over ‘met de trein varen’ en ‘omstijgen’ en Nederlanders snapten niet dat ik met een ‘uitrede’ ‘excuus’ bedoelde. Maar desondanks merkte ik op een WG-Party – waarvoor ik door iemand van het improvisatietheater was uitgenodigd – dat mijn Duits soms nog wel eens te wensen over liet en dat je door die gebrekkige kennis soms in verrassende situaties kan belanden. Het thema van het feestje was Suff im Puff… "Trek Puff-waardige kleding aan" stond er nog in de uitnodiging. Ik had geen idee wat ze bedoelden en had het ook niet eerst in het woordenboek opgezocht…
Des te groter was de shock toen ik – in mijn normale kloffie – aanbelde bij het feestje. Mijn vriendin deed open in minirok met netkousen. Binnen liepen jongens in jurkjes en burlesque kleren. Meiden met zonnebrillen en gouden kettingen. Mijn ogen rolden zo ongeveer uit hun kassen. Waar was ik beland?! Die avond heb ik geleerd dat ‘Puff’ ‘bordeel’ betekent en dat het thema ‘zuipen in het bordeel’ was.
Cultuur snuiven in Noordrijn-Westfalen
Ik kwam naar Münster om de Duitse cultuur aan den lijve te ondervinden en dat heb ik naast mijn studie ook gedaan. Ik heb vrijwel elk museum van binnen gezien, ik heb gewaterfietst op de Aasee en ik heb een opera en meerdere toneelstukken bezocht. Maar ik heb ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om door Noordrijn-Westfalen te toeren. Als je studeert in Noordrijn-Westfalen krijg je namelijk een NRW-ticket waarmee je gratis met het regionale openbare vervoer in de hele deelstaat kunt reizen. Voor mij was het letterlijk het toegangsticket voor een schat aan Duitsland-ervaringen, want hoewel ik al eerder in Keulen, Bonn en Aken was geweest, was er ook nog genoeg van Noordrijn-Westfalen wat ik niet gezien had. En zo bracht het ticket me in Essen, alwaar ik een indrukwekkende rondleiding kreeg bij de Zeche Zollverein. Ik bezocht Osnabrück (officieel Nedersaksen, maar toch met het NRW-ticket bereikbaar), liep rond in het kleine Römermuseum in het schattige en mooie stadje Haltern am See en zat in de Schwebebahn in Wuppertal. Ik raad je aan: als je zo’n ticket krijgt, gebruik hem dan. Reis zoveel en zo vaak als je kunt. Je krijgt nooit meer de mogelijkheid om voor zo weinig geld zoveel van Duitsland te zien.
Terug in Nederland
Sinds een kleine maand woon ik nu weer in Nederland en ik vind het heerlijk om weer regelmatig met mijn Nederlandse vrienden en vriendinnen af te spreken. Ik merk dat ik ondanks mijn voorliefde voor Duitsland en mijn geweldige ervaringen in Münster toch echt in Nederland geworteld ben. Ik verwacht dan ook hier voorlopig een tijdje te blijven. Maar ik zie wel wat de toekomst me brengt en wie weet kom ik nog wel eens voor langere tijd in Duitsland terecht. Uitsluiten kan ik het na deze geweldige en bizarre ervaringen geenszins.