"Universiteitsseminars vereisten een sollicitatie"
Ervaringsbericht van Arjan van Cruchten, die in 2015 in München studeerde.
Mijn naam is Arjan van Cruchten en ik volg de masteropleiding Operations Management & Logistics aan de TU Eindhoven. Van maart tot en met september 2015 ben ik op uitwisseling gegaan naar het mooie München, waar ik heb gestudeerd, gewerkt en genoten.
Algemeen
München staat niet alleen bekend als de stad aan de Isar, waar men typische klederdracht (Lederhose en Dirndl) draagt en waar BMW gevestigd is, maar ook als de stad van het Oktoberfest en de Weiβwurst. München heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners, waarvan meer dan 100.000 studenten. Dit maakt München tot een studentenstad, maar het maakt tegelijkertijd de zoektocht naar een kamer moeilijker. De gespannen woningmarkt in München leidt tot relatief hoge huurprijzen. Toekomstige studenten dienen daarom tijdig op zoek te gaan naar een geschikte woonruimte. Afgezien van de huurprijzen is het algemene prijsniveau vergelijkbaar met grote Nederlandse steden. Overige relevante praktische aspecten, zoals de inschrijving bij de gemeente, zijn duidelijk beschreven en worden veelvuldig gecommuniceerd door de TU München.
Waarom Duitsland?
Sommige vrienden waren verbaasd over een keuze voor Duitsland en vroegen: “Waarom ga je naar Duitsland en niet naar een verre, exotische bestemming zoals Zuid-Korea, Taiwan of Argentinië?” Persoonlijk denk ik dat een verblijf in Duitsland, en in het bijzonder Zuid-Duitsland, een goede keuze is vanwege diverse aspecten:
- Economische groei en innovatie;
- Kwaliteit van het hoger onderwijs;
- Beierse cultuur;
- Duitse taal;
- Prachtige natuur.
Vooraanstaande bedrijven zijn gevestigd in Zuid-Duitsland, waaronder automobielproducenten, maar ook ingenieursbureaus en grote verzekeraars, en Beieren en Baden-Württemberg dragen sterk bij aan de groei van de Duitse economie. Nieuwe uitvindingen vinden hier plaats, de levensstandaard is goed en er is een intensieve samenwerking tussen goede universiteiten en bedrijfsleven. De TU München scoort hoog in verscheidene rankings. Zodra het weer goed is, trekken de Münchenaren erop uit om in de talrijke parken, Biergärten en bij de nabijgelegen meren te ontspannen. De Zuid-Duitsers houden ervan om naar een Biergarten te gaan en te genieten van een vleesrijke maaltijd met een 1L-pul bier. Verder biedt een goede kennis van de Duitse taal en cultuur arbeidsmogelijkheden in Duitsland of bij Nederlandse bedrijven met veel Duitse betrekkingen. Tot slot: op nog geen 60 kilometer ten zuiden van München beginnen de Beierse Alpen en zijn talrijke meren te vinden. Dit biedt vele mogelijkheden voor recreatie, zoals hiken, wielrennen, mountainbiken, kanoën en skiën in de winter.
Daarom zou ik toekomstige studenten, die op uitwisseling willen gaan, graag vragen: “Waarom ga je NIET naar Duitsland en WEL naar een verre, exotische bestemming waar de kwaliteit van het onderwijs minder is, de taal minder waardevol is en economische voorspoed geringer is?”
Studie
Tijdens mijn uitwisseling heb ik vakken gevolgd aan de faculteit “School of Management” en voornamelijk op het gebied van “Operations & Supply Chain Management (O&SCM)”. In deze vakgroep heb ik de volgende Engelstalige vakken gevolgd: Seminar in O&SCM: Automotive Industry; Inventory Management; en Advanced topics in O&SCM: Quality Management. Bovendien heb ik nog een seminar Strategic Entrepreneurship: Business Models gevolgd en tot slot meerdere Duitse taal- en schrijfcursussen.
Het onderwijs is kleinschalig, wat betekent dat de groepsgrootte meestal rond de 30 studenten was. Seminars vereisten een sollicitatie, waarbij je onder andere een CV, cijferlijsten en een korte motivatiebrief diende aan te leveren. Ook was bij de meeste vakken een bedrijfsbezoek of gastpresentatie van bijvoorbeeld de MAN-trucks en Infineon onderdeel.
Een seminar met als toepassingsgebied de automobielindustrie is natuurlijk zeer toepasselijk in Zuid-Duitsland, waar grote automobielfabrikanten, zoals BMW, Porsche en Audi, gevestigd zijn.
Toekomst in Duitsland?
Ik werp tot slot ook nog graag een blik op de toekomst. Mijn verblijf in München heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling, mijn Duitse vaardigheden sterk verbeterd en me inhoudelijk geen windeieren gelegd. Op het moment van schrijven, heb ik ook te horen gekregen dat ik nog een zomerstage bij een groot Duits elektronicabedrijf in München mag doen. Al met al heeft de uitwisselingsperiode een goede basis gevormd om mijn afstudeerstage bij een farmaceutisch bedrijf in Duitsland te volbrengen. Vanwege al deze positieve ervaringen, sluit ik ook niet uit dat ik in de toekomst bij of nauw met Duitse firma’s (samen)werken zal.