Ervaringsbericht van Merel Semeijn, die in het wintersemester 2015/2016 aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München studeerde.
Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met de onderzoeksmaster Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als onderdeel van deze master kreeg ik de mogelijkheid een half jaar vakken te volgen aan het Munich Center of Mathematical Philosophy (MCMP) van de Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) in München. Mijn verblijf heeft mij geholpen om me persoonlijk te ontwikkelen, ik heb geleerd om zelfredzaam te zijn en heb veel internationale vrienden gemaakt. Hieronder volgt een kort verslag van mijn tijd in Duitsland met een paar München-specifieke tips!
De studie
Het MCMP is gespecialiseerd in mathematische filosofie, veel meer dan de faculteit Wijsbegeerte in Groningen. Dit kwam duidelijk terug in de vakken die ik aan de LMU heb gevolgd waarin niet zo zeer de onderwerpen, als wel de methode om deze onderwerpen te onderzoeken verschilde. Dit was af en toe pittig voor mij. Een groot voordeel van dit masterprogramma was dat het, zoals mijn master in Groningen, volledig in het Engels wordt gegeven waardoor de filosofische discussies die we voerden niet beperkt werden door mijn vaardigheid Duits. Hiernaast wordt het MCMP bezocht door veel gastsprekers van verschillende universiteiten. Vrijwel iedere week waren er twee of meer vrij toegankelijke colleges over recent onderzoek die ik met veel enthousiasme heb bezocht. Al met al biedt het MCMP een bloeiende en actieve omgeving voor geïnteresseerden in mathematische filosofie met veel uitmuntende onderzoekers en gedreven studenten.
Praktische en financiële aspecten
Ik heb voor mijn verblijf in München een DIA-Stipendium en een Erasmus-beurs mogen ontvangen. Deze beurzen hebben me goed geholpen want München is helaas een erg dure stad. De grootste kostenpost was de huur. Voor een kleine kamer aan de rand van de stad – een uur reizen naar de universiteit – betaalde ik 450 euro per maand. Dit komt omdat er een tekort aan woonruimte is in München. De universiteit heeft mij hierdoor helaas ook niet kunnen helpen bij het vinden van een kamer. Uiteindelijk heb ik na maanden zoeken een kamer gevonden via de website www.wg-gesucht.de. Behalve het vinden van woonruimte bleken meer zaken wat moeilijker te regelen dan in Nederland. Voor het inschrijven bij de universiteit bijvoorbeeld had ik drie afspraken voor verschillende formulieren op verschillende dagen op verschillende plekken in de stad. Hierna moest ik ook nog een bibliotheekpas, een studentensportkaart en een studentenvervoersbewijs kopen. Kortom, in tegenstelling tot in Nederland worden inschrijving en dergelijke niet grotendeels door de universiteit geregeld maar moet je alles zelf uitzoeken. Dit kan voor een hectische eerste week zorgen.
Duitsland-specifieke ervaringen
Vrijwel alle studenten die ik heb ontmoet waren direct aardig en behulpzaam en ik heb op verschillende plekken internationale en Duitse vrienden gemaakt. Ik heb waterpolo gespeeld bij de studentenwaterpolovereniging van de universiteit en heb gezongen bij het gezellige internationale koor MiCapella. Ook heb ik veel leuke mensen ontmoet bij de vereniging MESA die activiteiten organiseert voor Erasmusstudenten. Hiernaast heeft het LMU een zeer aan te raden buddy-systeem waarmee je in contact wordt gebracht met een Duitse student van de LMU die je kan helpen met organisatorische zaken maar met wie je ook vooral leuke dingen kunt doen. Omdat mijn studie aan de LMU in het Engels was heb ik me ook aangemeld bij German Speaking Munich. Hier komen internationale en Duitse mensen donderdagavond bijeen in verschillende kroegen om hun Duits te oefenen. Ik vond dit erg leerzaam omdat ik op deze manier niet alleen mijn Duits heb kunnen oefenen maar ook veel niet-studenten heb leren kennen. Wat mij wel is opgevallen in München is dat de veel mensen ‘koeler’ zijn dan in Nederland. Dit lijkt vooral zo in de openbare ruimte en in de werkcontext. Zo is het mij een paar keer overkomen dat een caissière of conducteur openlijk geïrriteerd was wanneer ik in het Duits niet zo goed uit mijn woorden kwam. Ik heb geleerd me hier niet te veel van aan te trekken omdat er ook genoeg bijzonder vriendelijke mensen te vinden zijn in München.
Toekomstplannen in Duitsland
Ik ben van plan mijn master af te maken in Groningen en dan op zoek te gaan naar een baan. Die zoektocht begint waarschijnlijk in Nederland maar zal zich niet noodzakelijk daartoe beperken. Als er iets is wat ik heb meegekregen van dit buitenlandverblijf dan is het dat Duitsland een mooie plek is om te wonen en te werken. Ik zou iedereen aanraden in München of in een andere Duitse stad te gaan studeren!