"Bielefeld gibt’s doch!"
Op 5 september vertrok ik naar mijn studiebestemming in Bielefeld. Met een auto volgeladen met bagage en met veel enthousiasme reed ik richting deze Duitse stad met ongeveer 330.000 inwoners. Ik ging vijf maanden studeren aan de Fachhochschule Bielefeld, een van de onderwijsinstituten die Bielefeld tot een studentenstad maakt. Het was voor mij de eerste keer dat ik langere tijd in Duitsland was en een test hoe het zou voelen om te integreren in de Duitse samenleving.
Keuze voor Bielefeld
Een uitwisseling is een belangrijk gedeelte van mijn studie European Studies aan de Haagse Hogeschool. Je leert niet alleen een nieuw land en cultuur kennen, je volgt ook onderwijs op een unieke manier, omringd door buitenlandse studenten en docenten. Aangezien ik Duits taalonderwijs aan de Haagse Hogeschool heb gevolgd, kreeg ik de kans om op uitwisseling te gaan in Duitsland.
Ik koos voor Bielefeld omdat ik de indruk had dat Bielefeld een moderne studentenstad is, met een goed georganiseerde hogeschool en een goed uitgewerkt Erasmus-uitwisselingsprogramma. Bovendien wilde ik mijn scriptie voor een deel focussen op Noordrijn-Westfalen, de deelstaat waarin Bielefeld ligt. Samen met een van mijn beste vrienden heb ik mij ingeschreven om aan de Fachhochschule Bielefeld om daar binnen in het vakgebied economie ("Wirtschaft") vakken te gaan volgen.
Zo vertrok ik naar een stad die eigenlijk niet bestaat. Er is namelijk een Duits gezegde dat ontstaan is op de universiteit van Bielefeld: "Bielefeld gibt’s nicht", oftewel "Bielefeld bestaat niet". Een groep studenten bedacht een complottheorie met verschillende redenen waarom Bielefeld niet zou bestaan. Zo zou de stad eigenlijk een soort simulatie zijn, georganiseerd en gedirigeerd door aliens. Ik kan in volle overtuiging melden dat de stad wel degelijk bestaat en een ontzettend leuke ervaring was.
De studie
In Bielefeld heb ik mijn scriptie geschreven en vakken gevolgd die mijn internationale management skills en mijn Duitse taalkennis hebben vergroot: Project Management, International Management Accounting en Duits-C1. Ik koos deze vakken pas in de eerste weken van het semester, na eerst naar verschillende colleges te zijn geweest. International Management Accounting was voor mij compleet nieuw omdat ik niet eerder accountingsvakken heb gevolgd. Dit maakte het vak wat lastiger en ook theoretischer vergeleken met Nederland, al was het tempo prima vol te houden en konden we alles vragen. De andere vakken waren vergelijkbaar met het HBO-niveau in Nederland.
Een paar dingen waren anders geregeld dan ik in Nederland gewend was: voor het eerst in mijn studie had ik bijvoorbeeld een mondeling tentamen voor een bedrijfskundig vak. Verder had het semester maar één tentamenweek en kwamen de cijfers niet online te staan, iets wat ik gewend was uit Nederland. Tussen Nederlandse en Duitse studenten herkende ik geen enorme cultuurverschillen. De groep Erasmusstudenten was divers met studenten vanuit allerlei verschillende landen: een echte culturele mengelmoes.
Praktische zaken
Via de Fachhochschule Bielefeld werd een grote en betaalbare huurwoning voor mij en mijn studiegenootje geregeld. We hadden maar liefst 60 vierkante meter met ieder een eigen kamer. De woning was op loopafstand van een metrostation, het centrum en de grote supermarkt Real, waarin je uren kan rondlopen en verbazen over alle producten die ze hebben. Ik kan iedereen aanraden goed contact te onderhouden met het international office van jouw onderwijsinstelling in Duitsland. Zij kunnen veel hulp bieden bij bijvoorbeeld huisvestiging. Geef ook van te voren aan als je met een vriend of vriendin wilt wonen in een studentenwoning: bij mij was dit dus gelukt.
Het leven in Duitsland is in vergelijking met Nederland op bepaalde vlakken anders. Boodschappen zijn vaak een stuk goedkoper; al is er het gevaar, zeker in de Real, om veel te veel te kopen aangezien alles nieuw is en er lekker uitziet. Sociale gelegenheden hoeven ook niet duur te zijn; zo was er bij de studentenwoningen vlakbij de hogeschool een studentenbar met studentvriendelijke prijzen. Vraag om tips aan lokale studenten, zij kunnen je zeker helpen. Verder is Duitsland een stuk bureaucratischer dan Nederland, zo moest ik mij twee keer registreren bij het stadhuis en moesten er veel formulieren worden ingevuld. Dit kan in het begin frustrerend zijn, maar geen zorgen; het went vanzelf.
Toekomstplannen
Dankzij mijn uitwisseling in Bielefeld ben ik gaan kijken naar stageplekken in Duitsland en heb ik via het Duitse bedrijf Springer een stage aangeboden gekregen in India. Na zes maanden Seoul en Bielefeld ga ik zes maanden in Chennai bivakkeren, samen met twee Nederlanders en vijf Duitsers. Deze kans biedt mij een unieke start van mijn carrière met een Duits tintje.
Verder hoop ik in de toekomst een baan te vinden of een master te doen in Duitsland. De uitwisseling was een goede manier om Duitsland beter te leren kennen. Ik raad Bielefeld zeker aan, niet alleen vanwege alle voorzieningen maar ook omdat het in het algemeen een fijne stad was om in te wonen en te leven.