"De onderwijskwaliteit is veel beter dan in Nederland"
Laura Bunschoten studeerde Pedagogiek aan de Universiteit van Potsdam als onderdeel van haar lerarenopleiding Duits.
Hoe is de studie in Duitsland bevallen?
Voor mijn buitenlandverblijf heb ik gekozen om Pedagogiek te studeren. Dit is een aanvulling op mijn studie. Het niveau van de vakken is pittig, veel moeilijker en uitdagender dan in Nederland. Het is wetenschappelijker en de docenten verwachten een diepgaand verslag, echt klein wetenschappelijk onderzoek met de theorie van de lessen erin verwerkt.
Het online-onderwijs vond ik lastig om te volgen. De colleges waren intensief en omdat het online was, was het moeilijk om te vragen of het nog even herhaald kon worden. Je kan niet zomaar door een uitleg heen roepen dat je een vraag hebt. Je steekt daarvoor je ‘Zoom-handje’ op, maar niet elke docent ziet dit snel. Soms raakte ik de draad dan even kwijt.
Hoe was het leven in coronatijd?
In het begin was het erg moeilijk: alles was nog dicht vanwege de corona-situatie. De eerste anderhalve maand was ik best alleen, maar gelukkig had ik een leuk huis waar ik contacten kon maken. De coronamaatregelen waren vrij strikt: overal moest worden getest, waar je ook heen wilde. Behalve bij de supermarkten, maar ook daar waren strenge regels, zoals het verplicht dragen van een medisch mondmasker.
Nu, 5 maanden later, heb ik een baan in Duitsland bij een crossfitbox, waar ik zelf ook train en waar ik ontzettend veel mensen ontmoet. Daarnaast heb ik mij ook aangemeld in verschillende Facebookgroepen waar ik meer mensen heb leren kennen. Het sociale leven komt hierdoor langzaam maar zeker op gang.
Culturen leren kennen! In het huis waar ik zat, waren er verschillende culturen. We aten een keer per week samen om elkaar te leren kennen en samen een gezellige avond te hebben. Elke week kookt er iemand een typisch gerecht uit zijn of haar land.
Heb je nog praktische tips voor studenten die naar Duitsland willen?
1. Het helpt echt als je al een goed niveau Duits hebt. Dus is het handig om van tevoren nog wat bij te leren, waardoor je uiteindelijk goed meekomt in de Duitse maatschappij.
2. Als je zeker weet dat je wilt gaan werken, is het handig om van tevoren een Duitse zorgverzekering af te sluiten.
3. Daarnaast goed kijken naar kamers of appartementen via een site zoals WG-Gesucht of via officiële instanties van de gemeente.
Ik zou iedereen aanraden te gaan studeren aan een universiteit in Duitsland. De kwaliteit is veel beter dan in Nederland en het dagelijks leven is veel goedkoper.
Nederland is nooit ver weg! Gezellig met een aantal Nederlanders voetbal gekeken in een typische Biergarten in hartje Berlijn.
Heb je al plannen voor na dit semester?
Ik plak er nog een semester aan vast om meer kennis op te doen. Daarnaast begin ik in december met een opleiding tot crossfitcoach. Deze opleiding is in Nederland ontzettend duur (minimaal 1800 euro) en hier kan ik het via mijn werk gratis doen. Deze opleiding is ook specifieker gericht op bepaalde onderdelen binnen het crossfit, zodat ik straks terugkeer als een uitstekend opgeleide crossfitcoach.
Als ik terugkom, wil ik graag het bedrijf waar ik nu werk verbinden met Nederland. Zo onderhoud ik ook mijn Duits-vaardigheden. Wat mij ook leuk lijkt is om meer studenten te werven om in Duitsland te gaan studeren. Je mist echt wat als je geen semester of zelfs een complete opleiding in Duitsland volgt.