Foto DIA
Foto DIA

"Dortmund is een ontzettend bruisende stad"

Peter Luchtenberg deed een minor Televisiejournalistiek aan de TU Dortmund.

Peter Luchtenberg volgde tijdens zijn bachelor Journalistiek een minor Televisiejournalistiek aan de TU Dortmund. We interviewden hem over zijn ervaringen uit zijn tijd in Dortmund.

 

Wat was de reden voor jou om in Duitsland/Dortmund te gaan studeren?

“Ik vond Duitsland altijd al een bijzonder land en ben van jongs af aan geïnteresseerd geweest in de geschiedenis van het land. In het tweede jaar van mijn opleiding moest ik kiezen wat mijn major en minor gingen worden. Als major heb ik toen radio- en televisiejournalistiek gekozen. Daarnaast had ik de mogelijkheid om tijdens mijn minor een semester in het buitenland te studeren. Na het zien van een relatief beperkte lijst aan uitwisselingsmogelijkheden heb ik de aangeboden programma's met elkaar vergeleken. Dortmund kwam al snel bovenaan mijn lijstje te staan. Daar werd een televisiemodule aangeboden die mij erg aansprak. Dortmund was overigens de enige Duitse stad waar ik heen kon. De aantrekkelijke televisiemodule in combinatie met de affiniteit die ik met Duitsland had, zorgde ervoor dat de keuze snel gemaakt was.”

 

Dortmund is geen klassieke bestemming voor Nederlandse studenten. Vond je het een leuke stad?

“Dortmund is een ontzettend bruisende stad. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Op de campus worden regelmatig grote activiteiten georganiseerd en er zijn genoeg leuke plekjes in de stad waar je heen kan gaan voor een avondje uit. Daarnaast ontkom je in de winter niet aan de kerstmarkt. Midden op de Hansaplatz tref je een kerstboom van 45 meter aan met daaromheen allerlei kraampjes. In de zomer is er ook veel te doen. Zo was er deze zomer het Holi Festival of Colours en waren er nog tal van andere concerten, activiteiten of festivals. Een mooie stad is Dortmund absoluut niet. Het is een grauwe stad midden in het industriële Ruhrgebied. Tot slot staat Dortmund bekend om de plaatselijk BVB. Een prachtige voetbalclub met een enorm stadion en een fantastische aanhang. De sfeer die vanuit die gelbe Wand komt is nauwelijks te beschrijven.”

 

Hoe beviel het onderwijs in Duitsland? Verschilt dat erg met Nederland?

“Het onderwijs is mij goed bevallen. Het verschilde niet erg veel van de Nederlandse manier van lesgeven. Op Windesheim zat ik tot en met mijn major telkens in een klas met dezelfde klasgenootjen. In Dortmund was dat anders. Daar zat ik bij ieder vak met andere studenten uit verschillende jaargangen. Zij kiezen zelf welk vak ze in welk semester volgen.”

 

Wordt in Duitsland op een andere manier televisie gemaakt dan in Nederland?

“De 'regels' omtrent televisie maken verschillen niet veel van elkaar. Wat ik vooral in Duitsland geleerd heb is om interviews situatiever te maken. Laat de geïnterviewde maar wat doen tijdens het interview. Dit is veel mooier voor het beeld in plaats van het koppensnellen voor de camera. Door deze benadering van televisie ben ik creatiever geworden met het maken van televisie. Daarnaast zijn er nog tal van andere puntjes die ik in Duitsland heb geleerd om een televisie-item beter op te bouwen.”

 

Kon je je goed redden met je Duits? Hoe was het om in het Duits te studeren?

“Ik kon mij prima redden in het Duits. Op de middelbare school heb ik eindexamen gedaan in het vak Duits. Als je dit tijdens je studie nog kan onderhouden dan voorzie ik voor andere studenten geen problemen om in Duitsland te gaan studeren. Voordat ik in april met journalistiek aan de slag ging, heb ik in maart eerst nog een taalcursus Duits gedaan. Tijdens mijn studie in Zwolle had ik niet de mogelijkheid Duits te volgen. Mijn Duits had dus een tijdje 'stil gestaan' en daarom wilde ik mijn Duits even opfrissen voordat ik begon. Daarnaast leer je enorm veel als je continu colleges in het Duits hebt en veel omgaat met je Duitse medestudenten. Het wordt een automatisme. Toen ik een weekendje terugging naar Nederland had ik zelfs moeite om Nederlands te spreken.”

 

Hoe was het contact met Duitse studenten? Had je meer contact met Duitsers of meer met andere internationale studenten?

“Het contact met mijn Duitse medestudenten was erg goed. Ik ben goed opgevangen. Doordat ik als enige buitenlandse student meedraaide in de tv-module moest ik aan het begin nog wel even mijn plekje vinden in een groep die elkaar al kende. Na verloop van tijd kom je er vanzelf tussen. Samen met de Duitsers werden de items uitgezet, vervolgens draai je de items en daarna monteer je het materiaal. Door het intensieve samenwerken bouw je echt wat waardevols op. Daarnaast ging ik in mijn vrije tijd veel met mijn Duitse medestudenten om. De wedstrijden kijken van het Duitse team tijdens het WK voetbal was daarbij het hoogtepunt. Wat een euforie na het winnen van de wereldbeker. Onvergetelijk.”

“Ik ging ook om met een groep internationale studenten. Met enkele van hen woonde ik in een studentencomplex en met deze groep bracht ik vooral tijdens de taalcursus in maart veel tijd door. De Duitse studenten hadden toen nog Semesterferien voordat ze in april weer aan de slag gingen. Daarnaast bracht ik ook veel van mijn vrije tijd met de andere uitwisselingsstudenten door. Het was wel jammer dat er slechts één andere uitwisselingsstudent ook journalistiek studeerde. Met deze student had ik geen colleges omdat deze de module print volgde.”

 

Zou je nog een keer teruggaan naar Dortmund/Duitsland?

“Ik ga nog regelmatig terug naar Dortmund. Ik onderhoud het contact met mijn Duitse medestudenten goed en ik ben ervan overtuigd dat dit mij in de toekomst ook nog wat gaat opleveren.”


top