© Tamara de Lange
© Tamara de Lange

“Erfurt is een echte studentenstad”

Interview met Tamara de Lange, in 2012 student in Erfurt.

© Universität Erfurt
© Universität Erfurt

Waarom ben je in Erfurt gaan studeren?

Eerder had ik een tijdje in Zuid-Duitsland gewoond. Ik wilde nu een keer naar Oost-Duitsland en heb toen uiteindelijk voor Erfurt gekozen. De universiteit aldaar was geen partner van mijn hogeschool, maar ze doen wel altijd aan Erasmus-uitwisselingen. Mijn eigen school keurde de vakken goed die ik daar wilde volgen en mijn Duitse taalniveau was goed genoeg om in Erfurt een aanvraag in te dienen. Samen met mijn motivatiebrief was dat uiteindelijk voldoende om toegelaten te worden.

Dus je Duits was al goed voor je naar Erfurt ging?

Qua spreken zat ik al op een hoog niveau, maar mijn schrijven was wat minder goed. Met name de grammatica was lastig. Toen heb ik uiteindelijk wat Duitse grammaticalessen gevolgd en heb ik aan het einde van het semester een officieel C1-certificaat (pdf) gehaald. 

Hoe ben je aan woonruimte gekomen?

Via WG-gesucht ben ik al in januari gaan zoeken naar een kamer. Daar kwamen verschillende opties uit naar voren en ik heb er toen voor gekozen om slechts met één meisje een WG te delen, aangezien ik in Breda al een eigen appartement gewend was. Uiteindelijk had ik een kamer van 14m² voor 200 euro met alles inclusief. Daarnaast hadden we nog een grote gemeenschappelijke ruimte.

Hoe heb je je verblijf in Erfurt gefinancierd?

Ik heb mijn OV stopgezet, waardoor ik de OV-vergoeding kreeg uitbetaald, en ik heb mijn uitwonende studiefinanciering meegenomen en daar is prima mee rond te komen.

Hoe was de onderwijskwaliteit in Erfurt?

Er is een veel grotere keuzevrijheid binnen je studie dan in Nederland, alleen moest ik van Avans wel gewoon 30 ECTS halen. Ondanks dat kun je toch wel redelijk je eigen rooster bouwen. Docenten in Erfurt zijn daar heel flexibel in en denken graag met je mee, anders dan in Nederland. Wel was het een sprongetje van het HBO in Nederland naar de universiteit in Erfurt. Er wordt veel meer zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van je verwacht.

Is Erfurt als stad ook interessant voor studenten?

Zeker, ik heb er in ieder geval een prima tijd gehad. Het is namelijk een echte studentenstad en je kunt er goedkoop leven, wat altijd prettig is voor studenten.  Er vinden veel Erasmus-feestjes plaats; er is een café waar internationale avonden worden georganiseerd, Café International Erfurt; er is een heerlijke chocolaterie, Goldhelm Schokolade; en voor de bierliefhebbers is er nog het café Augustiner an der Krämerbrücke. Toeristische bezienswaardigheden zijn er ook genoeg, zoals de Krämerbrücke zelf, met al zijn kleine winkeltjes, en het Egapark. Bovendien ligt Weimar vlakbij en daar is ook nog veel te zien en te doen.

Is er in Erfurt nog iets zichtbaar uit de DDR-tijd?

Het is zeker zichtbaar in de infrastructuur.  Die zijn ze nog steeds aan het opknappen. Wat ik verder heb meegekregen is dat er nog best wat nostalgie is ten aanzien van vroeger en dat veel mensen het DDR-tijdperk in bepaalde opzichten helemaal niet zo slecht vonden.

Wil je in de toekomst nog graag een keer voor langere tijd naar Duitsland?  

Ik werk nu fulltime bij het bedrijf Polymer Logistics – een belangrijke speler op de wereldmarkt op het gebied van retail-ready-verpakkingen – en daar kan ik in ieder geval uitstekend met mijn talenkennis uit de voeten. Toch heb ik wel altijd de neiging om weer te gaan reizen, dus ik zou het niet zo gek vinden om uiteindelijk toch weer naar het buitenland en misschien Duitsland te gaan.


top