"Wat wil ik studeren en waar ga ik dat doen?"
Waarom heb je ervoor gekozen je hele studie in Duitsland te volgen?
In het laatste jaar van mijn middelbare schooltijd heb ik veel nagedacht over de vraag ‘wat wil ik nu precies studeren en waar ga ik dat doen?’. Ik heb mij eerst ingeschreven bij een studie in Nederland, maar ik twijfelde nog. Daarom heb ik na mijn diploma-uitreiking gesproken met mijn mentor. Hij vroeg of studeren in Duitsland een optie voor mij zou kunnen zijn. De week erop kreeg ik een folder over studeren in Duitsland en zodoende ben ik naar de open dag van de Westfälische Hochschule geweest. Deze dag beviel mij zo goed, dat ik besloot mij daar in te schrijven!
Verliep de inschrijving anders in Duitsland?
Het inschrijven was best lastig. Dat kwam onder andere doordat het cijfersysteem in Duitsland verschilt met dat van Nederland. In Duitsland is een 1 het hoogst haalbare cijfer en de 4 de laatste voldoende. Alle onvoldoendes vallen onder de 5. Ook is Duitsland bureaucratischer dan Nederland, waardoor de inschrijving ook langzamer ging. Met hulp van mijn ouders ben ik goed door de inschrijving heen gekomen.
Hoe heb je de studie aan de Westfälische Hochschule ervaren? En merkte je verschillen met Nederland?
Het studeren in Duitsland beviel me erg goed! Ik heb wel verschillen gemerkt tussen het Nederlandse en Duitse onderwijs. Zo is er in Duitsland bijvoorbeeld meer afstand tussen de professor en de studenten. Dit merk je aan het taalgebruik, in Duitsland is het gebruikelijk dat je een docent met U aanspreekt terwijl dat in Nederland vaak niet hoeft. Een ander voorbeeld is de duur van mijn studie in vergelijking met een soortgelijke studie in Nederland. Mijn studie Betriebswirtschaftslehre (bedrijfseconomie) duurt drie jaar, in tegenstelling tot Nederland waar deze studie vier jaar duurt. Verder zit er ook een verschil in toetsperiode. In Duitsland werken scholen met een Wintersemester en een Sommersemester. Het Wintersemester is van oktober tot februari en het Sommersemester van april tot juli. Aan het begin en einde van elk semester zijn er examens. Op die manier zijn er dus vier examenperioden per jaar. Daarnaast bestaat in Duitsland de term ‘propedeuse’ niet. Daar kan iedereen zelf beslissen wanneer hij of zij de examens maakt. Je hebt in totaal drie kansen per toets, wat erg fijn is. Het grootste verschil zit hem echter in de studiekosten. In Nederland betaalt een student rond de 2000 euro, terwijl dit in Duitsland maar 600 is per studiejaar.
Je bent projectmedewerker van Grenzhoppers bij gemeente Wintersdijk. Wat houdt Grenzhoppers in?
Grenzhoppers is een netwerk in de grensstreek. Er is hier in de regio veel activiteit op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Grenzhoppers is ervoor om mensen en organisaties te verbinden bij overeenkomende projecten. Dit doen we door bijvoorbeeld seminars en taalcursussen aan te bieden.
Tijdens mijn stage hield ik me voornamelijk bezig met de Grenzhoppers Business School. Die heeft als doel het grensoverschrijdend zakendoen makkelijker maken. Een voorbeeld van een taalcursus die we hebben gegeven was deze in Winterswijk vorig jaar.