Foto DIA
Foto DIA

"Ik kan nu zelfs in het Duits liefdesadvies geven"

Bianca Schrijver studeerde in het wintersemester 2016/2017 in Göttingen.

Van oktober 2016 tot en met januari 2017 heb ik in Göttingen aan de Georg-August-Universität gestudeerd met een DIA-Stipendium. Ik ben daar begonnen met mijn Erasmus Mundus Master in Euroculture, een interdisciplinaire master in Europese Studies, Internationale Betrekkingen, Cultural Studies en Politieke Wetenschappen. De master is een groot avontuur omdat ik elk semester in een ander land zit – ik schrijf dit verslag vanuit Bilbao, Spanje – en ik ben ontzettend blij dat dit avontuur in Duitsland is begonnen.

Studentenstad Göttingen

De Georg-August-Universität maakt van Göttingen een studentenstad. Voor mij was dit nieuw aangezien ik mijn bachelor aan de Universiteit van Amsterdam heb gedaan, een stad waar alle soorten mensen wonen en waar je doorheen moet fietsen om bij de universiteit aan te komen. In Göttingen is dit niet het geval. Hier wonen ongeveer 130.000 mensen van wie één derde student is. De universiteit is dus enorm, maar dat voelt niet zo. Behalve in de mensa, waar je ’s middags om 1 uur in een enorme rij moet staan voor je bordje met eten. Doordat Göttingen een echte studentenstad is, voelde het een beetje alsof ik in een bubbel leefde. Aan de ene kant zag ik de hele dag alleen maar medestudenten en professoren maar aan de andere kant leerde ik juist heel erg veel over de rest van de wereld.

Foto: Bianca Schrijver
Foto: Bianca Schrijver

Mijn studie

Inhoudelijk was mijn studie erg interessant. Hoewel de voertaal Engels was, kregen we tijdens de lessen toch veel mee van het Duitse perspectief op bepaalde vraagstukken zoals bijvoorbeeld de scheiding van kerk en staat in Duitsland. Veel van mijn medestudenten zijn Duits.

De allertofste ervaring had ik toen ik met een klein groepje een presentatie moest geven op een Duitse middelbare school over een onderzoek dat we hadden gedaan: overdragen van academische kennis op mensen zonder academische achtergronden. Ons onderwerp was ‘Europeanness in media and cultural events’, waarbij ik richtte mij op rechts-populistische politieke partijen zoals de PVV en de Duitse AfD en op hun anti-Europese houding op Facebook. Ontzettend leuk om te doen, vooral omdat de leerlingen heel lief waren en erg hun best deden.

Foto: Bianca Schrijver
Foto: Bianca Schrijver

(Cultuur)verschil met mijn Nederlandse universiteit

Ik vond het fijn om aan de Georg-August-Universität te studeren. De bibliotheken zijn goed ingericht met voldoende studieruimte, ook is de boekencollectie uitstekend. Natuurlijk zijn er ook (cultuur)verschillen. Zo is het verplicht om je tas en jas in een kluisje te stoppen om vervolgens met een boodschappenmandje vol met je boeken, laptop en andere benodigdheden de bibliotheek in te lopen. Ik vind dit nogal omslachtig en vermoeiend, omdat dit ook verplicht is wanneer je alleen snel iets wilt printen.

In Duitsland zijn ze blijkbaar ook erg fan van het academische kwartiertje, iets wat ik wel kende uit Nederland maar alleen van hoorcolleges. In Göttingen had ik alleen werkgroepen en die begonnen standaard een kwartier later dan op het rooster stond. Ze eindigden ook een kwartier eerder.

Foto: Bianca Schrijver
Foto: Bianca Schrijver

De universiteit lijkt veel persoonlijker met de studenten om te gaandan wat ik van de UvA gewend ben. Dit komt waarschijnlijk ook door de kleine master die ik volg, maar ik heb echt een relatie kunnen opbouwen met de verschillende docenten. Dit is het meest naar voren gekomen toen mijn laptop aan het einde van het semester op de universiteit werd gestolen. Tijdens een pauze had ik hem in het lokaal laten liggen. De programmacoördinator bood mij meteen aan zijn laptop voor een tijdje te lenen, van mijn andere docenten mocht ik mijn deadlines uitstellen en de hele klas had geld voor mij ingezameld. Een heel fijne ervaring in zo’n vervelende situatie.

Effectief Duits leren

Aan iedereen die in Duitsland wil studeren, raad ik aan om een huis te zoeken met Duitse huisgenoten. Voor mij heeft dit heel goed uitgepakt. Ik heb vanaf het begin aan gezegd dat ik geen Engels maar alleen Duits met mijn huisgenoten wilde praten. Natuurlijk moest ik in het begin een beetje zoeken naar woorden en kon ik me niet altijd goed uiten, maar het heeft mij heel erg geholpen.

Nu kan ik iedereen eigenlijk bijna altijd volgen. Ook is mijn spreekvaardigheid verbeterd omdat ik heel goed heb geluisterd hoe mijn huisgenoten bepaalde dingen verwoordden. En ik heb veel kunnen meepikken van de Duitse radio die in huis altijd aanstond. Nu durf ik echt Duits te spreken, iets wat ik voor mijn studie in Göttingen nog niet deed. Daar ben ik heel erg blij mee want dat was een van de redenen waarom ik naar Duitsland wilde gaan. Zo was ik uiteindelijk zelfs in staat om samen met mijn huisgenoot iemand een uur lang in het Duits liefdesadvies gegeven! Daarnaast waren mijn huisgenoten ook erg geïnteresseerd in het Nederlands, ik heb ze daarom geleerd hoe ze zichzelf in het Nederlands kunnen introduceren.

Foto: Bianca Schrijver
Foto: Bianca Schrijver

Mijn toekomst in Duitsland

Door mijn positieve ervaringen aan de uni en met het leren van de taal, zou ik voor het laatste semester van mijn studie graag teruggaan naar Göttingen. Hopelijk is mijn Duits dan zo goed dat ik voor stages of zelfs een baan in Duitsland zou kunnen solliciteren.

Ik heb een fantastische tijd in Göttingen gehad. Ik snap daarom de vaak tamelijk sarcastische houding van de Nederlanders tegenover Duitsers helemaal niet. Ik heb namelijk geleerd dat het echt superleuke mensen zijn en dat zij Nederlanders juist wel leuk vinden! 


top