Interviewreeks: volg HBO'ers Nick en Arno in Duitsland
Deel 1 - Voorbereiding
Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?
Nick: Mijn naam is Nick Verbraeken, ik ben 22 jaar en een derdejaars student Bedrijfskunde Management, Economie en Recht (MER) aan de Haagse Hogeschool.
Arno: Mijn naam is Arno Vervloed, ik ben 21 jaar oud en ik woon in Nieuw Vennep. Net als Nick studeer ik Bedrijfskunde MER aan de Haage Hogeschool. We gaan allebei het komende semester de minor Innovation Management volgen aan de Europäische Fachhochschule in Brühl bij Keulen. Naar aanleiding van een rondleiding door de Fachhochschule tijdens een studiereis ben ik enthousiast geworden om hier mijn minor te gaan volgen.
Waarom hebben jullie voor Duitsland gekozen?
Arno: Ik was altijd al bovenmatig geïnteresseerd in Duitsland en ik wilde graag een buitenlandervaring. Daarnaast wilde ik mijn Duits verbeteren en aangezien dit een Engelstalige opleiding is met het vak Duits, leek mij dit de ideale combinatie. Binnen onze generatie is het eerder uitzondering dan regel om goed Duits te spreken, dit leek mij dus een goede manier om mij te kunnen onderscheiden van medestudenten.
Nick: Mijn keuze voor Duitsland was ook snel gemaakt. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland en er is een groot tekort aan Nederlandse werknemers die de Duitse taal voldoende beheersen. Ik zou later graag in een internationale organisatie willen werken die handel drijft met Duitsland.
Hebben jullie al een woning?
Arno: We wilden graag samenwonen met nog een studiegenoot in Keulen. Dit maakte de zoektocht naar een woning erg lastig, aangezien wij een gemeubileerd appartement zochten. We kwamen er al gauw achter dat een woning vinden in Keulen niet makkelijk is.
Nick: Op de huizenmarkt in Keulen is inderdaad meer vraag dan aanbod. Daarom zijn we ongeveer vier maanden van tevoren begonnen met zoeken. Na vele pogingen hadden we voor twee dagen drie bezichtigingen weten te regelen. Deze dagen waren erg chaotisch maar uiteindelijk bleek er één aan onze wensen te voldoen.
Arno: We waren enorm opgelucht toen we dat appartement hadden gevonden. We hebben hiervoor uiteindelijk gebruik gemaakt van de website www.zeitwohnen.de, een intermediair tussen particuliere verhuurders en huurders.
Wat moesten jullie verder voorbereiden?
Arno: Ik heb aan de Haagse Hogeschool al een paar lessen Duits gevolgd en ook via de app duolingo geoefend. Daarnaast was er het nodige papierwerk dat geregeld moest worden. Dit kwam ook omdat wij de eerste studenten waren van de Haagse Hogeschool die naar de Europäische Fachhochschule gingen.
Nick: Verder is het belangrijk om na te gaan of je goed verzekerd bent. In de meeste gevallen ben je met je Nederlandse zorgverzekering ook in Duitsland verzekerd zolang je niet gaat werken. Daarnaast heb ik al mijn abonnementen gepauzeerd.
Waar denken jullie het DIA-Stipendium vooral voor nodig te hebben?
Arno: Ik gebruik het DIA-Stipendium deels voor mijn vaste kosten. Door deze beurs hoef ik in Duitsland niet te werken. Dit zorgt ervoor dat ik tijd heb voor andere dingen, zoals het ondernemen van leuke tripjes in de omgeving en het buiten schooltijd ontmoeten van studiegenoten.
Nick: Ik ga de beurs ook vooral gebruiken voor mijn vaste lasten als huur en boodschappen. Daarnaast wil ik graag verschillende steden en musea bezoeken.
Waar kijken jullie tegenop?
Nick: Vooral de onzekerheid omdat je niet weet waar je terecht gaat komen en of je verwachtingen uitkomen.
Arno: Het is voor mij de eerste keer dat ik uit huis ben en in een stad ga wonen. Ik ben benieuwd hoe ik dat ga ervaren. Dit verblijf is voor mij een echte uitdaging.
En waar kijken jullie echt naar uit?
Arno: Ik kijk er het meest naar uit om (internationale) vriendschappen op te bouwen en het wonen in een grote stad.
Nick: Ik ben ook benieuwd naar de internationale klas en de excursies met internationale studenten. Daarnaast wil ik graag mijn Duits en Engels verbeteren.