Studeren aan de HWR in Berlijn
Met rond 10.000 studenten is de Hochschule für Wirtschaft und Recht (HWR) een van de grootste hogescholen van Berlijn. De HWR heeft vijf faculteiten die meer dan vijftig bachelor- en masterstudies aanbieden. Daarnaast beschikt ze over elf onderzoeksinstituten. De HWR is een fusie van twee hogescholen die in 2009 samensmolten tot één onderwijsinstelling.
Doordat de school uit een fusie is ontstaan, heeft ze twee locaties, namelijk:
Campus Schöneberg
Deze campus is met zijn centrale ligging en de meeste studenten het centrum van HWR Berlin. Bij de campus Schöneberg horen vijf gebouwen, die allemaal rond het hoofdgebouw liggen.
Bij de vakken die hier gegeven worden, ligt de focus op business and economics.
Er worden verschillende vakken in het Duits, maar ook een groot aantal in het Engels aangeboden.
Campus Lichtenberg
Deze campus ligt in het oosten van Berlijn, net wat verder buiten het centrum, maar met het openbaar vervoer is de school goed bereikbaar. Sinds 2011 studeren hier ongeveer 4000 studenten. In campus Lichtenberg ligt de focus op public administration en overheidsmanagement.
Campus Lichtenberg is meer gefocust op Duitse studenten, terwijl campus Schöneberg juist veel internationale studenten heeft. Dit komt omdat er in Lichtenberg minder vakken in het Engels worden aangeboden. Beide campussen beschikken over een mensa, een cafetaria en een bibliotheek.
Naast de hogescholen beschikt de HWR Berlin ook nog over twee instituten waar verschillende masters worden aangeboden. Zo bestaat er het Institute of Management Berlin waar bijvoorbeeld MA Chinese-European Economics and Business Studies en MA of Business Administrations worden gegeven.
De HWR heeft met haar twee campussen en onderwijs van hoge kwaliteit veel te bieden voor binnen- en buitenlandse studenten, en laat de HWR zich nou net in een van ’s werelds populairste bestemmingen bevinden namelijk: Berlijn!
De leukste hoofdstad van Europa
Berlijn is ongelofelijk populair, met haar alternatieve uitstraling, rijke geschiedenis en een uitgaansleven dat altijd doorgaat. Bezoek de vele bezienswaardigheden die Berlijn rijk is, maak een wandeling langs de Spree of ga op zoek naar de alternatieve wijken met hippe winkels of tweedehands juweeltjes. Iedere dag in Berlijn zijn er dingen te doen, van musea bezoeken tot een biertje drinken op straat. In de stad zijn tal van nationale en internationale instellingen, industriële en professionele en diplomatieke organisaties gevestigd. Bovendien is Berlijn ook een cultuurmetropool met alle theaters, opera’s, bibliotheken, musea en bioscopen die de stad bezit.
Berlijn kent een rijke geschiedenis. Omdat beide stadsdelen ieder een eigen ontwikkeling hebben doorgemaakt, zie je de verschillen nog steeds. Sporen van de geschiedenis zijn te zien door de hele stad. Er zijn veel musea die over de geschiedenis van land en stad gaan en er zijn wandeltours door de stad waarbij je bijvoorbeeld kan zien waar de Berlijnse Muur gestaan heeft.
Hoewel de stad groot is, is het makkelijk om overal te komen. Het openbaar vervoer in Berlijn is goed geregeld en daarnaast kun je ook prima gebruik maken van je Nederlandse gewoonte – de fiets. Als je aan de HWR gaat studeren, kun je via school een Semesterticket regelen, zodat je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.
Naast de HWR zijn er in Berlijn nog veel meer hogescholen en onderzoeksinstellingen. In totaal heeft de stad 21 Fachhochschulen, vier universiteiten en vier hogescholen voor de kunst. Verder zijn er 60 onderzoeksinstellingen in de stad gevestigd – buiten de universiteiten om - en vijftien erkende privéhogescholen. In totaal studeren er zo’n 170.000 studenten in Berlijn. De stad is dus een van de grootste wetenschappelijke centra in Duitsland, wat het studeren er extra interessant maakt.
Ervaringsbericht
Om een beter idee te krijgen van studeren in Berlijn en op de HWR hebben we Thera Piening gevraagd over haar ervaringen te vertellen. Als student European Studies was ze een semester lang op uitwisseling in Berlijn:
“Vanuit de NHL, mijn hogeschool in Leeuwarden, ben ik voor een half jaar naar Berlijn gegaan. De HWR was de enige partnerschool in Berlijn die de NHL had, dus dat is de voornaamste reden dat ik naar deze school ben gegaan. Van mijn opleiding gingen nog vier andere studenten met mij naar Berlijn. Omdat wij ons in jaar drie moeten specialiseren konden we kiezen uit twee richtingen die we in Berlijn zouden gaan studeren, namelijk beleid of business. Samen met een andere student heb ik gekozen voor de beleidskant en ging ik naar Lichtenberg. De andere studenten uit mijn klas kozen voor business en gingen naar Schöneberg.”
Een week uit mijn leven in Berlijn:
“Omdat HWR Lichtenberg weinig internationale studenten krijgt, is het allemaal net wat ingewikkelder dan in Schöneberg. Het duurde even voordat de juiste leraren aanwezig waren voor de vakken die gegeven zouden worden. Doordat het wat langer duurde, ben ik uiteindelijk pas half april begonnen met een aantal van mijn vakken, en moest ik ook wat langer door. Dit was voor mij verder geen probleem en voor iedereen die bijvoorbeeld terug moest of op vakantie ging, hadden de docenten hun eigen regelingen getroffen, wat ik wel erg goed vond.
Omdat je in Duitsland je eigen roosters kan samenstellen qua vakken maar ook qua dagen en tijden had ik alleen maandag, dinsdag en woensdag les. Op maandag ging ik naar Schöneberg waar ik Wirtschaftsdeutsch volgde; Duits dat minder gericht was op grammatica, des te meer op woorden en zinnen die gebruikt worden in het bedrijfsleven. Daarna moest ik direct door naar Lichtenberg om hier mijn volgende les te volgen: Modernization of Public Administration.
Ik had in eerste instantie meer Duits- dan Engelstalige vakken omdat het niveau van de Duitstalige vakken over het algemeen hoger ligt. De vakken die in Lichtenberg gegeven worden, zijn voornamelijk mastervakken waardoor het niveau voor mij toch wat te hoog lag. Ik heb de lessen een aantal weken gevolgd maar ik kon het niveau niet bijhouden en heb toen voor mezelf besloten toch nog over te stappen naar de Engelse vakken die worden aangeboden in Lichtenberg.
Op dinsdag en woensdag volgde ik vakken als Legal Linguality, een vak over het begrijpen van Engels rechtsjargon en daarnaast Childern’s rights en International Courts and Tribunals. De vakken gingen meer over rechten dan ik in eerste instantie verwacht had, omdat de docent een advocaat is geweest, maar het was ook leuker dan ik had verwacht en ik heb er ontzettend veel van geleerd.
De Amerikaanse docent die deze vakken gaf, was ontzettend enthousiast en naast het feit dat ik van de vakken zelf veel geleerd heb, heb ik ook mijn Engels goed bijgespijkerd.
Woensdag was voor alle Erasmusstudenten ook ‘stapavond’ en zoals gewoonlijk verzamelde iedereen zich in een kleine kroeg onder in mijn flat. Dit omdat er veel Erasmusstudenten in de flat woonden en omdat het een centrale plek was. Voor mij betekende dat wel een biertje drinken, maar op stap gaan was er voor mij niet bij, omdat ik voor mezelf had besloten om nog wat te gaan werken in Berlijn. Ik werkte op donderdag en vrijdag van negen tot zes bij een callcenter van JustFab. Omdat dit bedrijf in veel landen zit, zochten ze ook Nederlands personeel. Sommige medestudenten begrepen niet dat ik ook wilde werken, maar voor mij was het fijn om nog wat extra’s te verdienen en ook op deze manier andere mensen te leren kennen.
In het weekend was het natuurlijk veel afspreken met vrienden en op stap gaan. Zondags ging ik graag naar rommelmarkten of naar Mauerpark, verkenden we nieuwe plekken in Berlijn en gingen we veel uit eten.
Berlijn was voor mij echt een geweldige ervaring die ik nooit had willen missen. Als ik mijn diploma aan de NHL heb behaald ga ik zeker nog terug voor een master.”