Unieke studies in Duitsland
Heb je geen zin in een massastudie als rechten, psychologie of geneeskunde maar ben je juist op zoek naar iets unieks? Een studie die niet in Nederland wordt aangeboden? Dan zijn er in Duitsland wellicht studies die je wél interessant vindt. In een groot land als Duitsland heb je een behoorlijke keuze aan unieke opleidingen. Hieronder een greep uit het aanbod.
Volgens het tijdschrift Quest wordt in Duitsland jaarlijks 106,8 liter bier per persoon gedronken (ter vergelijking: in Nederland wordt er jaarlijks ‘maar’ 73,9 liter per persoon gedronken). Het is dus niet zo vreemd dat in Duitsland verschillende studies zich richten op de kunst van het bierbrouwen. Zo zijn er de bachelor Brauwesen und Getränketechnologie aan de Technische Universiteit in München, de bachelor/master Brauerei- und Getränketechnologie aan de Technische Universiteit in Berlijn en een zelfde soort opleiding aan de universiteit in Gießen en de hogeschool in Geisenheim.
Wijnliefhebbers worden gelukkig niet overgeslagen. Het studieaanbod van de Hochschule Geisenheim bestaat zelfs grotendeels uit studies als Weinbau und Oenologie, International Wine Business en Internationale Weinwirtschaft. De focus van die studies ligt op onderzoek, de smaakcreatie en op de biochemische aspecten die komen kijken bij het bereiden van wijn. Wanneer je één van deze studies afrondt, kun je als oenoloog (wijnkenner) aan de slag.
Er zijn natuurlijk ook meer dan voldoende andere opleidingen voor minder grote drankliefhebbers.
De master Crystalline Materials aan de Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, richt zich op de mogelijkheden van kristal in o.a. technologische en wetenschappelijke sectoren. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld experimenten in de ruimte en kristallen als halfgeleider in chemische en technologische processen.
In Nederland kun je aan de Stenden Hogeschool de keuzemodule Cruisemanagement volgen en de minor Tourism & Cruise Management aan de Hotel Management School Maastricht. In Duitsland heb je echter de mogelijkheid om een volledige bachelor te volgen op dit gebied, namelijk Cruise Tourism Management aan Hochschule Bremerhaven. Hier leer je de vele ins en outs van het werkende leven op een cruiseschip en heb je de kans om stage te lopen voor de kust van een exotische bestemming.
Wie liever aan vaste wal blijft en zich voor cultureel en natuurlijk erfgoed interesseert, vindt in Duitsland ook een passende studie. De master World Heritage Studies aan de Brandenburgische Technische Universität in Cottbus richt zich op de mooiste en meest bijzondere gebieden en gebouwen in de wereld die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Studenten leren hier over cultureel en natuurlijk werelderfgoed en hoe het geïdentificeerd, beschermd, gemanaged en gepresenteerd moet worden. Dankzij een groot aanbod van verschillende vakgebieden - zoals architectuur, ecologie, geografie, management, toerisme, PR, etc. - is het een multidisciplinaire en veelzijdige studie waarin theorie en praktijk gecombineerd worden. Veel verschillende aspecten van het beheer en het behoud van erfgoed worden behandeld, zoals de materiële en immateriële waarde van erfgoed en hoe behoud en ontwikkeling ervan met elkaar verbonden zijn.
Je kunt als afgestudeerde aan de slag als bijvoorbeeld manager of consultant in internationale bedrijven, gemeentes, onderwijs, NGO’s en in de toeristensector. Maar als je nog niet klaar bent met leren, kun je er ook voor kiezen om een PhD-programma te volgen: International Graduate School of Heritage Studies. Deze PhD borduurt voort op de master. Er is nauwe samenwerking met de UNESCO-leerstoel aan de Brandenburgische Technische Universität.
Houd je meer van sport dan van cultuur, dan is de studie Research and Instruction in Golf van de Sporthochschule Köln misschien wat voor jou. Deze nieuwe master, die sinds het wintersemester 2014/2015 wordt aangeboden, verbindt golfsport met sportwetenschappen en richt zich op afgestudeerden die al enige beroepservaring in de golfwereld hebben.
Verder kun je ook nog de studies houttechnologie en –industrie, Galicische taal en cultuur, en internationale avontuurlijke sportmanagement volgen. Het is dus de moeite waard ook over de Nederlandse grens te kijken. Daarnaast is studeren in Duitsland vaak goedkoper dan in Nederland.
Ivana Mik studeerde Brauerei- und Getränketechnologie in Berlijn
Eén van de Nederlanders die zo’n unieke studie in Duitsland volgde, is Ivana Mik. In Nederland studeerde ze Levensmiddelentechnologie aan de universiteit Wageningen. Met Erasmus verbleef ze een half jaar aan de Technische Universität Berlin waar ze Brauerei- und Getränketechnologie studeerde. Hieronder beschrijft ze hoe de studie haar beviel en wat voor vakken ze toen volgde.
Hoe ben je erop gekomen om in Berlijn brouwerijtechnologie te gaan studeren?
“Ik interesseer me heel erg voor fermentatieprocessen en wilde daarin een minor doen. Ik vind het heel leuk dat je daarmee hele verschillende dranken mee kunt maken. Uit dezelfde druif kun je bijvoorbeeld wel acht verschillende soorten wijn krijgen, of nog wel meer. Ik heb gekeken naar een wijnstudie in Zuid-Afrika en deze bierstudie en Berlijn en ben uiteindelijk naar Berlijn gegaan.”
Deze studie kun je in Nederland echt niet volgen?
“Nee, in Nederland bestaat geen bierstudie. Daarvoor moet je echt in Duitsland zijn. De studie wordt zowel in München als in Berlijn aangeboden. Ik wilde graag even weg uit Wageningen en Berlijn leek me leuker dan München, iedereen is altijd zo lyrisch over Berlijn.”
Wat voor soort vakken volg je?
“Er is hier niet echt een minor in bierbrouwen dus ik heb gewoon vakken gekozen uit de studie die ik aankon qua niveau en ook mocht kiezen. Dus ik volg nu twee vakken over microbiologie en één vak over de hele techniek vanaf de boer tot aan het eindproduct. Dus echt het hele proces, de basis. Verder ga ik een vak volgen over het managen van een bierbrouwerij. Ook ga ik nog iets met procestechniek doen. Ik hoop in ieder geval dat ik een beetje de basis ken van het bierbrouwen als ik hier wegga.“
Het zijn dus meer theoretische vakken dan dat je echt zelf aan het brouwen bent?
“Ja, het is vooral theorie. Ik wil heel graag een keer zelf brouwen maar dat kan niet binnen een half jaar. Eén van de vakken die ik nu volg heeft wel een brouwstage, maar dat is pas na een toets die je aan het eind van het eerste half jaar aflegt en dan vertrek ik alweer. Eén van mijn medestudenten heeft wel een klein brouwerijtje en heeft me uitgenodigd om die een keer te komen bekijken.”
Waar wordt er eigenlijk gebrouwen? Heeft de universiteit zijn eigen brouwerij?
“Ja, ze hebben hun eigen brouwerij met een brouwmeester, een hele grote vent met een grote baard en lederhosen. Een klassieke Duitser zeg maar. Maar je kunt ook stage lopen bij andere, grotere brouwerijen.”
Wat kun je precies met een dergelijke bierbrouwstudie. Is het noodzakelijk om zo’n studie te volgen als je later bierbrouwer wilt worden?
“Ik heb de indruk dat veel mensen het zichzelf aanleren bier te brouwen. Niet alle bierbrouwers zijn natuurlijk academici. Het ligt er ook aan wat je later wilt. Voor een microbrouwerij heb je deze studie niet per se nodig, maar wil je later de industrie in en bij een groot bedrijf werken, dan is het wel heel handig. Daar komt namelijk een stuk meer bij kijken dan op kleine schaal bier brouwen. Grote brouwerijen hebben vaak nog een eigen interne opleiding. Als je al voorkennis hebt en kunt laten zien dat dit echt het onderwerp is waar je verder mee wilt, dan is dat zeker van voordeel.”
Vind je de Duitse biercultuur anders dan de Nederlandse?
“Je hebt hier natuurlijk het Reinheitsgebot. Dat beperkt je in zekere zin wel in het brouwen. En waar ik heel erg aan moest wennen is dat je hier altijd halve liters krijgt. De eerste avond tikte dat wel aan. En echt iedereen drinkt hier bier. In Nederland heb je wel meer dat vrouwen wijn drinken.”
Zou je nog een master brouwerijtechnologie willen volgen?
“Ik moet even kijken hoe dit half jaar me echt bevalt, maar ik overweeg het zeker. Misschien dat ik twee masters ga doen, eerst één in Nederland en daarna nog één in Berlijn. Studeren kost hier natuurlijk ook heel weinig. Tot zover vind ik de studie in ieder geval wel leuk. Maar het lijkt nu ook nog redelijk op gewone levensmiddelentechnologie, alleen wat gespecialiseerder. Het is wel erg leuk om me nu een tijdje heel erg op één product te specialiseren. Voor mensen die in brouwen geïnteresseerd zijn, is deze studie zeker een aanrader.”